fbpx

Exin Group

Një nga fazat më emocionuese të zhvillimit të fëmijës tuaj është kur ata fillojnë të hanë ushqim të vërtetë. Redaktorja e prindërimit, Sally J Hall, jep këshilla kur, pse dhe si të fillojë kalimi nga qumështi igjirit te ushqimet e ngurta.

Kur të filloni të ndani fëmijën tuaj nga gji?

Ekspertët e shëndetit pajtohen që duhet të fillojë kalimi i fëmijën tuaj nga gjiri në ushqim në moshën gjashtë muajshe dhe NHS thotë: “Kalimi i fëmijës suaj në ushqime të ngurta, ndonjëherë quhet ushqyerje komplementare ose kalimi nga gjiri, duhet të fillojë kur fëmija juaj është rreth gjashtë muajshe.” Organizata Botërore e Shëndetësisë gjithashtu sugjeron moshën gjashtë muajin si moshën më të mirë për të filluar kalimin nga ushqyerja me gjiri tek ushqimet e ngurta.

Për gjashtë muajt e parë të jetës, qumështi i gjirit ose formula ofron fëmijës suaj gjithcka që i duhet. Gjiri gjithashtu i jep fëmijës suaj mbrojtje nga infeksionet dhe sëmundjet. NHS tani këshillon që të gjithë fëmijët e ushqyer me gji duhet të japin një shtojcë ditore të vitaminës D (8.5 deri në 10mcg). Nëse fëmija juaj është i ushqyer me formulë dhe merr më shumë se 500ml në ditë, nuk i duhet një shtojcë.

Në moshën gjasht muajshe, fëmija juaj është zhvilluar mjaftueshëm për të mund të hajë dhe të gëlltitë ushqime, qofshin ato në formë pureje ose ushqime të buta. Ata mund të lëvizin ushqimin brenda gojës së tyre dhe në vend që gjuha e tyre të ngulitet përpara, ashtu si ndodh kur pijnë qumësht, ata mund të fillojnë ta përdorin atë për të shtyrë ushqimin në pjesën e pasme të gojës për t’u gëlltitur.

Me rëndësi është se sistemi i tretjes i fëmijës suaj është zhvilluar mjaftueshëm në këtë moshë për të ndarë dhe tretur ushqimin.

Edhe pse shumë prindër pyesin, a mund të fillojë kalimi nga gjiri në moshën katër muajshe, duhet të ndiqni udhëzimet e shëndetit për të pritur derisa të mbërrini në atë fazë të rëndësishme gjashtë muajshe. Fëmijët kanë më shumë gjasa të zhvillojnë alergji ndaj ushqimit sepse sistemi i tyre i tretjes është ende shumë i papregaditur për ta përballuar ushqimin në këtë moshë.

Nuk është gjithashtu një ide e mirë të prisni më shumë se gjashtë muaj për të filluar kalimin e fëmijës tuaj nga ushqyerja me gji, pasi depozitat e hekurit që fëmija juaj ka lindur me to do të zvogëlohen deri atëherë dhe ju duhet t’i rindërtoni me ushqime të pasura me hekur.

Shënim: Nëse fëmija juaj ka lindur para kohe, kërkoni këshilla për kohën më të mirë për të filluar kalimin nga gjiri ne ushqime tjera shtesë


Treguesit që fëmija juaj është gati për të ndenjë në ushqim

Ka disa tregues shumë të fortë që mund të kërkoni për të qenë të sigurt që fëmija juaj është gati për të filluar me ushqim:

Vendosni momentin e duhur: Përfitoni nga shenjat e qartë të përgatitjes së fëmijës për ushqim të brendshëm, si rritja e aftësisë për të mbajtur kokën dhe interesimi për ushqimet e prindërve.

Filloni gradualisht: Filloni me ushqimet pure dhe të lehta, si banane, perime të gatuara, dhe patate të ziera. Ky tranzicion gradual ndihmon fëmijën të adaptohet në shijen dhe teksturën e re të ushqimeve.

● Ofroni shumë mundësi zgjedhjesh: Lëreni fëmijën të provojë një spektër të gjerë ushqimesh për të zhvilluar preferencat e tij. Kjo ndihmon në sigurimin e një diete të shëndetshme dhe të pasur në vitamina dhe minerale.

● Ata janë të aftë të sjellin objekte në gojën e tyre dhe të koordinohen me duar, gojë dhe sy

Caktoni kohën për të ngrënë: Krijojeni një mjedis të qetë dhe të këndshëm gjatë kohës së ngrënies, duke e bërë këtë moment të një përvoje pozitive dhe relaksuese për fëmijën.

Kujtojini se të gjithë foshnjat janë të ndryshme, kështu që disa zhvillohen më shpejt sesa të tjerët. Qumështi duhet të mbetet komponenti kryesor i dietës së fëmijës tuaj në këtë moshë dhe gjithçka kushton për të prezantuar shije dhe tekstura të ndryshme.

Si të ndani fëmijën nga ushqyerja me gji?

Tani mund të filloni të prezantoni ushqimet e para tek fëmija juaj. Uleni fëmijën në një karrige të poaqme për të, mbuloni rrobat me një fashë mbrojtëse dhe zgjidhni disa pjata dhe tas me ngjyra për të shërbyer ushqimin e tyre. Uleni ne tryezë, kur pjesa tjetër e familjes është duke ngrënë – foshnjat adhurojnë të imitojnë dhe të ndihen të përfshirë. Nëse po i jepni me lugë, ofroni fëmijës tuaj një lugë për të marrë në dorë dhe për të inkurajuar ushqimin vetë. Në fillim, ata mund të kenë vetëm disa lugë të vogla ushqimi – kujtoni që stomaku i fëmijës suaj është rreth e njëjtë me madhësinë e grushtit të tyre, kështu që nuk do të mbajë shumë!

Ushqimet që duhet të shmangni gjatë kalimit nga qumështi i gjirit ne ushqim

Ka disa gjëra që nuk duhet t’i jepni fëmijës tuaj; nuk duhet të shtoni kripë ose sheqer dhe duhet të shmangni ushqimet e përpunuara, ato që përmbajnë yndyrëra të tepruara dhe nuk duhet të ofroni pije gazuar (sidomos ato me kafeinë si kola). Kurrë mos ofroni mjaltë nën një vit, sepse siç shpjegon NHS, kjo mund të përmbajë “bakterie që mund të prodhojnë toksina në zorrën e një foshnjeje, duke çuar në botulizmin e foshnjës, që është një sëmundje shumë serioze.” Mos u jepni arra të tëra ose rrush, për shkak të rrezikut të mbështjelljellësit që e kanë.

Ka një gamë të informacioneve për këtë fazë emocionuese të zhvillimit të fëmijës tuaj. Do të gjeni më shumë informacion rreth alergjive të ushqimit në faqen e internetit të NHS dhe frymëzim për receta në kanalin e tyre të YouTube, Start4Life.

× Si mund të ju ndihmojmë?